Kyläräätäli heräsi aamuyöstä kirjoittamaan blogiin ylös ajatusta, joka oli jossain alitajunnan syövereissä hautunut Lahden SM-hallikisoista asti. Hallikisoissa pelattiin 18 alkulohkoa, joista kustakin 2 parasta pääsi jatkoon; tai niin olisi ollut ihanteellista. Jatkopelit oli suunniteltu pelattavaksi alkuun 16 lohkossa joukkue joukkuetta vastaan ja siitä sitten aina joka jatkolohkosta vain toinen jatkaa. Jotta saataisiin 18 alkulohkosta 16 kaksinkamppailua, päätyi kisaorganisaatio ratkaisemaan ne ns. kuolemanlohkoilla. Kustakin neljästä arvotusta kuolemanlohkosta vain yksi joukkue pääsi jatkoon.
Kuolemanlohkot koettiin epäurheilullisena ratkaisuna. Joidenkin näiden jatkosta pudonneiden lohkokakkosten kohdalla voi todeta, että arpa ratkaisi pelin. Viiden joukkueen alkulohkoissa kukin joukkue pelasi neljä peliä, kaikki toisiaan vastaan. Voitosta sai 2 pistettä ja tasurista yhden pisteen. Normilohkossa ei olisi ollut mahdollista jäädä 6 pisteen kokonaistuloksella ulos jatkopeleistä, mutta kuolemanlohkossa näin kävi. Voitanee siis todeta jälkeenpäin, että kuolemanlohko on epäoikeudenmukainen tapa ratkaista ongelma, jota Lahden kisaorganisaatio pyrki ratkaisemaan.
Aika tuoreeltaan kommentoin asiasta järjestäjille, mutta minulla ei ollut ehdottaa ratkaisevasti oikeudenmukaisempaa mallia ratkoa jatkopelien ongelma.
Miten saada 18 alkulohkosta kustakin kaksi joukkuetta jatkoon, kun jatkopelejä on 16? Ratkaisu nousi mieleeni kysymättä tänä aamuna.
Sen sijaan että neljä lohkokakkosta arvottiin ulos, olisi ne pitänyt arpoa kolmen hengen jatkolohkoihin. Jatkolohkot olisi voitu pelata samalla säännöllä, eli kaksi voittoa takasi pääsyn seuraavaan vaiheeseen. Normaali jatkopelit pelattiin joukkue joukkuetta vastaan, joten pelejä pelattiin 2-3. Kolmen hengen pudotuspelilohkossa pelejä olisi tullut 2-4. Kolme joukkuetta pelaa todennäköisesti pidempiä pelejä kuin kaksi, mikä saattaa tuottaa ongelman aikatauluun. Yhtälailla kolme joukuetta saattaisi pelata pelinsä nopeamminkin. Rajallinen aikataulu kisoissa kuitenkin pakottaa kisajärjestäjiä ratkaisuihin, jossa aikataulu vie aina voiton.
Pikapelit?
Mölkyn säänöissä on pyritty aina siihen että ongelmatilanteissa haetaan urheilullista ratkaisua, mistä esimerkkinä voisi mainita tasapelitilanteen ratkaisu mölkoutilla. Ei kuitenkaan varmasti ole ajateltu, että aikataulullisista syistä kolmen hengen pudotuslohkossa paremmuus ratkaistaisiin pelaamalla vain mölkoutia. Se olisi nopeaa kyllä, mutta mölkout suosii enemmän tarkkoja kuin taktisia joukkueita. Huippuratkaisu aikatauluongelmaan voisi olla minipelit, eli etanalohkossa pelit pelattaisiin vain 40 pisteeseen. Tätä ei voida kokeilla arvokisoissa ennen kuin Mölkkyliitto sen hyväksyy sääntöihinsä. Sellaista ei tiettävästi ole esitetty? Huhuu, Mölkkyliitto!? :)
Esitin itse Lahdessa, että SM-duppelissa Helsingissä ei sitten kuolemanlohkoja pelattaisi vaan ratkaisu haettaisiin muulla tavoin. Heitin silloin jo ajatuksen mölkout-lohkoista ihan vain ideana pelata pelejä tarvittaessa nopeammin. Reilumpaa olisi kuitenkin pelata edes pikapelejä, jos aikataulu ei veny normaalipituisiin peleihin. Ollaanhan kisoissa ratkaistu pelejä tarvittaessa myös pidennetyillä 70 pisteen peleillä, joten miksei sitten näin.
Kommentoikaa mitä tuumaatte tästä.
perjantai 19. helmikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Ehdotuksesi on järkeenkäypä. Kuolemanlohko systeemi on epäreilu ratkaisu tällaisissa tilanteissa. Ei muuta kuin ehdotusta eteenpäin vain.
Lähetä kommentti