lauantai 10. huhtikuuta 2010

SM-kisojen suunnittelua

Kyläräätälille on tarjoutunut mahdollisuus olla mukana avustamassa kevään SM-duppelin järjestelyissä. Itse asiassa vastaan ilmoittautumisista yhdessä Lahden kisabussia isännöivän Pertin kanssa. Kisathan järjestetään siis 22.5. Pirkkolan urheilupuistossa. Kisabussi Lahdesta katsottiin hyväksi, jotta saataisiin helpommin houkuteltua paikalle Suomen parhaat mölkynpelaajat Lahden seudulta ja etenkin Hollolasta. ;) Kävimme Pertin kanssa tänään katsastamassa kisa-alueen paikan päällä ja totesimme puitteet hyviksi. Heti ensimmäisenä havaintona pistimme hyvällä merkille että Kouvolan kiekkojuniorit olivat saaneet ainakin ison linja-autonsa tulevan sm-mölkkykentän viereen parkkiin. Kokoustimme katsastuksen jälkeen vielä isommalla kokoonpanolla toisaalla käyden läpi järjestelyjä.

Viime vuotisesta poiketen vessat ovat nyt lähempänä, minkä voi katsoa parantavan jo huomattavasti viihtyvyyttä. Aivan kisateltan välittömässä läheisyydessä (10 metriä) on jäähallin sisäänkäynti, josta tällaiset välttämättömät palvelut löytyvät. Testasin miesten vessan ja totesin sinne mahtuvan useamman asioimaan samanaikaisesti. Se oli myös siisti ja käsienpesualtaita oli ainakin kolme. Naisten vessasta en osaa sanoa, mutta oletan sen olevan samaa tasoa.

Jäähallin kahviosta saa kaikenmoista pientä purtavaa, mutta lämpimän ruoan eteen joutuu kävelemään viereiseen uimahalliin, jonne on matkaa kisateltalta arviolta 150 metriä. Koska lämmin ruoka on merkittävä viihtyvyystekijä, aiheutti järjestelytoimikunnassa paljon päänvaivaa onko se 150 metriä liikaa kävelyä ja miten uimahallin ravintolassa asioinnit mahdollisesti vaikuttavat kisan aikatauluun. Viime vuonna järjestimme pienimuotoisesti lämmintä ruokaa kisateltan yhteyteen, mutta tässä vaihtoehdossa on vielä selvitettävää, sillä kentän vuokrasopimuksessa on kielletty oma myyntitoiminta. Lämmintä ruokaa joka tapauksessa tulee olemaan tarjolla tavalla tai toisella. Alkoholia ei kuitenkaan myydä missään urheilupuiston alueella, joten tältä osin joudumme luottamaan joukkueiden suoriutuvan omin järjestelyin.

Kovasti keskustelua herätti itse kisa, eli miten se heitetään. Kasasimme joitakin perusasioita, joita haluamme toteuttaa. Olisi hyvä jos voisimme tarjota mahdollisimman monta peliä myös vähän huonommille joukkueille. Alkulohkojen tulisi olla pelillisesti miellyttäviä, eli jännittäviä ilman että huono arpaonni vaikuttaisi. Koska aina voi sattua niin että yhteen lohkoon tulee useampi kova joukkue, niin ei voi olettaa alkulohkosta etenevän vain yhden joukkueen. Lisäksi pidettiin pelillisesti huonona sitä että lohkoista pääsisi liian moni jatkoon (esim. 4 joukkuetta, joista 3 menisi jatkoon). Kisoja järjestäneet tietävät miten ongelmallista on kun ei voi koskaan tarkkaan suunnitella pelijärjestelmää ennen kuin ilmoittautumisaika on ummessa. Näin mekin totesimme lopulta, että keskusteluun on syytä palata tuonnempana.

Kyläräätäli kuitenkin kävi mielessään pelivaihtoehtoja läpi matkalla kokouksesta kotiin. Ja sitten välähti! En ole pitkään aikaan ollut kisoissa, jossa olisi pelattu ns. säälilohkot tai nätimmin sanottuna lisäkarsinnat. Niissä on se hyvä puoli, että vaikka menisi vähän huonomminkin, niin saa pelata turnauksessa useamman pelin. Ne tuovat lisäjännitystä peliin. Ennen kaikkea ymmärsin että kaksiosainen karsinta ennen pudotuspelivaihetta voi auttaa, kun on pakko vääntää ennustamattoman osallistujamäärän pelit lopulta siihen "16, 8, 4, semi-finaalit, pronssipeli, kultapeli" -muottiin.

Kuvittelin mieleeni SM-duppelin, jossa alkulohkoissa olisi 4-5 joukkuetta kussakin. Kustakin alkulohkosta paras pääsisi suoraan pudotuspelivaiheeseen ja huonoin putoaisi suoraan. Kaikki muut joukkueet pääsisivät toiseen karsintavaiheeseen, jossa voisi olla jo vähän raaempi meininki, eli niistä jatkaisi vain se määrä joukkuetta, joka tarvitaan saamaan (jo jatkoon suoriutuneiden lisäksi) joukkue joukkuetta vastaan pudotuspelit enintään 16:lle kentälle. Ensimmäisessä pudotuspelivaiheessa alkulohkojen voittajat eivät kohtaisi toisiaan. Tämän järjestelyn etu on se, että alkulohko ei ole epäoikeudenmukainen jos hyvin pelaavia joukkueita osuu useampi samaan lohkoon. Alkulohkossa on kisattavaa vaikka vain yksi lohkosta voi pudota, sillä voittaja pääsee suoraan varsinaiseen pudotuspelivaiheeseen. Lisäkarsintojen myötä mahdollisimman moni joukkue pääsee pelaamaan enemmän kuin vain alkulohkon.

No, tämä on vain pientä pohdintaa. Lisäksi tuumasimme, että alkuvaiheessa pudonneille joukkueille järjestämme omaa mölkkykivaa kisojen oheen. Katsotaan mitä tuleman pitää.

Parhaiten autat järjestelytoimia ilmoittamalla joukkueesi ajoissa mukaan.
Ilmoittautumisohjeet.

Ei kommentteja: