Mölkkaari on raja, jonka takaa mölkkyä heitetään. Pihapeleissä mölkkaaren voi raapaista jalkaterällä suurpiirteisesti hiekkaan. Idea on siinä, että heittopaikalla on rajattu leveys, jonka yli heittäjä ei saa liikkua esim. koittaakseen hakea parempaa heittolinjaa. Näin peli pysyy riittävän haasteellisena.
Kisoissa käytetään yleensä puista kehikkoa (kuvassa), jossa etuosa on noin puoli metriä leveä, ja sivuosat 25 cm. Mallikuvamme on otettu Mölkyn singelikisoissa Lahdessa kesällä 2006. Tuolloin mölkkaaren sivut virallisesti, eli sääntöjen mukaisesti, asetettiin 90 asteen kulmaan etuosaan nähden. Heiton aikana oli tärkeää, ettei kumpikaan heittäjän jaloista ylittänyt sivujen suuntaista kuvitteellista sivulinjaa. Eli jos heitti toinen jalka kaukana takana leveällä asennolla (mm. Tompan käyttämä tyyli), piti pitää huoli, ettei ns. takajalka ollut sivulinjan ulkopuolella. 2006 Lahdessa muistan omassa alkulohkossani käydyn hyvin pitkän sääntökeskustelun liittyen sivulinjan ylitykseen. Nykyään mölkkaaren sivut asetetaan 45 asteen kulmaan, mikä sallii leveämmän asennon.
Yliastumissääntö on kisoissa hyvin tarkasti valvottu. Sitä valvovat sekä mölkkytuomarit että kanssakilpailijat. On ensiarvoisen tärkeää, että mölkkaaresta poistuminen tapahtuu heiton jälkeen suoraan taakse. Mikäli heittäjä poistuu eteen tai sivulle, tuomitaan heitto armotta ohiheitoksi. Merkitystä ei ole sillä, oliko heittäjä heiton jälkeen pitkään aloillaan. Postumissuunta on se, mikä ratkaisee. Tätä säännön pitävyyttä voi halutessaan koetella mölkyn arvokisoissa.
Helsinki Mölkky Cupissa yliastumissäännön noudattamisessa ei olla oltu ihan niin armottomia. Joillakin (esim. Kaitsulla) huomasin olevan tapana heiton jälkeen astua pois mölkkaaresta mölkkaaren yli. Kiinnittäkäähän huomiota tähän kukin omalla kohdallanne.
Huomenna on taas treenipäivä Katri Valan puistossa. Voidaan ottaa vaikka ihan harjoituksen vuoksi kisa cup-osakilpailun tyyliin, kiinnittäen erityisesti huomiota yliastumisiin. Tästä voisi olla hyötyä ainakin niille, jotka suunnittelevat arvokisoihin osallistumista. Aikanaan itse opin yliastumissäännön nopeasti kun rikkomuksesta seurasi ohiheittotuomio.
tiistai 12. toukokuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti